Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Samisk dryckeskrönika signerad Karsten Thurfjell

Publicerat tisdag 4 juni 2013 kl 19.27
Samisk dryckeskrönika
(3:16 min)

Det är några är sedan jag var uppe hos samerna i Västerbotten och bjöds på blodplättar, som då serverades med hastigt sauterad suovas, alltså saltad och lättrökt renfilé, och då vill jag minnas att vi fick en Shiraz från Sydafrika till, som snyggt matchade matens fylliga och rökta smaker. Det ska väl inte vara nån större skillnad när blodplättarna serveras med renfett och rårörda lingon, men utan salt och rökt kött tänker jag gärna i rena blodkorvstoner, och då inte söta rikssvenska, utan mer salt kontinentala, och då sitter en mer syrafrisk Chianti Classico bra, den som varit i Florens brutala saluhall förstår vad jag menar, eller en nordspansk blodvänlig Tempranillo, och jag tror faktiskt att ett måttligt glas rödvin knyter ihop dom här komponenterna även hälsomässigt.

Fattoria Terrenos snyggt örtiga Chianti Classico 2010 för 99 kronor är nästan oanständigt prisvärd, med härligt välgjord struktur. Det är faktiskt någonting med huvuddruvan Sangioveses lingonlika syra som drar Terrenos Chianti åt renköttets smakregister. Jag har också haft en liknande smakupplevelse med bröderna Mazzeis signaturvin Fonterutoli Chianti Classico, svidande gott för 149 kronor, en mer ekfatpräglad blandning, där Sangiovesen också fått ett mörkare uttryck med lite Malvasia Nera, Colorino och Merlot, något som skräddarsyr Fonterutoli till huvudrätten, den smakrika grillade renbogen med sin aningen bittra ogrässallad. Bitterhet kan ju låta lite hemskt, men ofta är det dom tonerna, jämte fruktsyran, som gör det till vuxenmat, som ger smakerna stuns och nyans, och då är det aldrig fel med ett uns bitterhet i vinet, precis som det krävs fruktsyra för att inte bli flabbigt i munnen.

Bland spanjorerna skulle jag välja sommarnyheten Prado Rey Crianza för 89 kronor från Ribera del Duero, med en fint balanserad kombination av pigg körsbär- och hallonfrukt, örtiga drag med lite lakrits, vänlig vaniljtonad ek och en oväntat lång eftersmak som jag tror passar kalfjället.

Självklart passar öl bra till dom här rätterna, exempelvis ett fylligt lageröl som Jämtlands Bärnsten för, men det roliga vid mitt besök tyckte jag var hur en synnerligen nordlig matkultur så självklart mötte Medelhavets drycker.

På den alkoholfria sidan följer jag gärna skogstonerna, när vi nu är mitt ute i naturens smakregister. Saxhyttegubbens intensiva, ganska torra och lagom sträva dryck på lingon till blodplättarna och hans fylliga blåbärsdryck till renbogen torde passa perfekt, och även här blir kombinationen mat och dryck rena hälsokosten.

Jag noterar också att syra bär efterrättens rabarberkräm, och till det tänker jag mig då en sötsyrlig Rieslingshot från Mosel. Dr Loosen Riesling Beerenauslese, 19 ytterst söta och ytterst syrliga honungsdrypande aprikoscentilitrar för 99 kronor, som man lämpligen delar sinsemellan - med mätglas.

 

Rött

Prado Rey Crianza 2009, Ribera del Duero, Spanien (nr 2778) 89:-

Terreno Chianti Classico 2010, Toscana, Italien (nr 2373) 99:-

Fonterutoli Chianti Classico 2010, Toscana, Italien (nr 32229) 149:-

 

Sött

Dr Loosen Riesling Beerenauslese 2006, Mosel, Tyskland (nr 5364)19 cl 99:-

 

Öl

Jämtlands Bärnsten (nr 1307) 50 cl 23:-

 

Must

Saxhyttegubbens Blåbär 100% (nr 1964) 33 cl 70:-

Saxhyttegubbens Lingon (Finns i matvaruaffärer)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".