Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Sportlovsmat

Publicerat torsdag 10 februari 2005 kl 12.54

Mikael Dohrnér Halltorps Gästgiveri. I Meny vecka 6 2005.

Kyckling ”Miso (Shiru)” soppa

1½ l vatten
1 pkt dashi
2 msk miso (röd bönpasta)
300 g tofu
3 champinjoner (skivade)
¼ pkt äggnudlar
2 kycklingbröst
2 vårlökar (skurna i ½ cm långa bitar)
1 morot
½ msk sweet chili 

Koka upp vattnet och dashin, blanda ner lite vätska i misupastan och rör ut, häll tillbaka i blandningen. Skär ner kyckling i små tärningar och lägg ner i den kokande vätskan. Efter ca 5 minuter (eller när kycklingen börjar bli genomkokt) tillsätt den skivade moroten, sjud ytterligare 2 minuter. Tillsätt sedan äggnudlarna, champinjonerna, vårlöken samt sweet chilin. Koka tills nudlarna är klara (ca 2-3 min.). Avsluta med den tärnade tofun. 

Risbollar (misubi) fylld med rökt makrill
3 dl sushiris
4 dl vatten (kallt)
200 g makrill (utan skinn)
1 msk finskuren gräslök
salt och svartpeppar
några droppar lime eller citronsaft
rostade sesamfrön 

Tvätta riset i kallt vatten några gångar, låt rinna av i ca 30 minuter. Använd en kastrull med tättslutande lock och koka upp ris och vatten snabbt. Sätt på locket och låt småputtra på väldigt svag värme i 15 minuter utan att lyfta locket. Dra upp värmen till max i 20 sekunder, dra sedan av och låt stå 10 minuter utan att ta av locket. Mosa makrillen lätt med en gaffel, tillsätt gräslök, salt och peppar samt limesaften. När riset är tillräckligt ljummet att hantera, gör 7 cm diameter stora bollar (blöt händerna så går det lättare). Gör en grop i mitten av bollen  med ett finger och tryck in lite av makrillröran, rulla igen till en boll. Rulla slutligen risbollarna i sesamfrön.

Focaccia med salami och brieost
1 ciabattabröd
2 msk olivolja
1 krossad vitlök
2 msk hackad rödlök
1 tomat
2 msk hackade soltorkade tomater
2 skivor brieost, 1 cm tjocka
några skivor italiensk salami 

Dela ciabattan på mitten, bred oljan och den krossade vitlöken på insidan av brödet. Sätt in längst upp i ca 190º ugn med vitlökssidan uppåt, rosta gyllengult. Lägg skivade tomater, soltorkade tomater, rödlök, brieost samt salami mellan de två brödskivorna. Baka i ugn tills brieosten precis börjat smälta. Servera med en färsk sallad med balsamico, vinäger och olivolja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".