Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Skidmat

Publicerat torsdag 10 februari 2005 kl 13.00

I Meny vecka 6 2005

Källan till följande siffror är magisterarbetet ”Kostintag och energiutgifter hos 8 svenska längdskidåkare” av Viola Adamsson.

Energi-utgift hos svenska längdåkare:
Medelhård träningsvecka på barmark - hösten - genomsnitt åtgång för gruppen 5000 kcal/dag . Variationen låg mellan 3000 och 6500 kcal/dag i gruppen. Vi använde det dubbelmärkta vattnet för att mäta energiutgiften.

Enstaka studie har visat 10 000 kcal energiåtgång under en hård träningsperiod. Denna träningsmängd är ej förenligt med långsiktighet eftersom det är svårt att under en längre period matcha den utgiften med intaget.

”Svensson” som har en ”stillasittande livsstil” = stillasittande arbete och liten fysisk aktivitet på fritiden. 1800-2500 kcal/dag. 

Hur många gånger äter man?
Frukost, Lunch, Middag, Kvällsmål, samt 2-3 mellanmål. Energi kommer även från sportdrycker och återhämtningsdrycker som man dricker under dagen (måste fördela på detta sätt för att ha möjlighet att få i sig energin).

Varifrån hämtar skidåkarna sin energi? Vilka livsmedel äter de mycket av?

Bröd 18 % av dagsintaget av energi betyder ungefär 500 gram per dag, en Skogaholmslimpa väger 800 g (medelSvensson äter kanske 100 gram bröd per dag).

Gröt+Müsli+frukostflingor ger 10% av dagsenergin, genomsnittssvensken 5%. Pasta ger 6% av dagsenergin, 3% av dagsenergin för genomsnitts-svensken.

Kött+kyckling+ägg ger 5% av dagsenergin, 10% av dagsenergin får Svensson från samma livsmedel. Återhämtningsdryck/sportdryck 6% av energin ( 0%).

Brödet är av blandade sorter ljust/mörkt, grovt/fint, hårt/mjukt. Elitidrottare skall vara uppmärksamma så de inte får för mycket kostfibrer = visar sig ofta som ”ont i magen”/gaser. Viktigt att blanda sorter!

Måltidsförslag
Spaghetti och köttfärssås:
1 skidåkarportion (ca 1 500 kcal)
3 (210 g torr pasta) portioner spaghetti
2 portion (300 g) köttfärssås
2 skivor (60 g) bröd
15 g smörgåsmargarin
2 dl äppeldricka
vatten
1 apelsin

Det blir en stor volym på denna måltid (det är tre x pasta och 2 x köttfärssås). Det brukar dock inte vara något problem att äta för den som tränar som en längdåkare. Men om någon tycker det blir för mycket finns olika tricks för att kunna äta mer. Ett tricks är att äta ”efterrätt” - eller lägga till en ”kaka till kaffet”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".