Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Annica Tribergs nostalgirecept

Publicerat torsdag 20 juni 2013 kl 10.30

Plankstek

Vi satt i våra murriga gillestugor i våra lika murriga velouroveraller och umgicks kring furubordet. Plankstek var en rätt som introducerades av mästerkocken Tore Wretman. Men tanken var aldrig att köttet skulle serveras på träbiten; det skulle bara ligga på ekplankan i ugnen en stund för att få smak av träet. Tore muttrade många gånger att detta var en skapelse han inte ville bli förknippad med, när plankstek blev allemansrätt på krogen, komplett med spritsat potatismos, grillad tomathalva, sparris och bearnaise. Aromat var ett nödvändigt ont i kryddhyllan. Vill du vara riktigt autentisk, smaksätt med den, eller hoppa över om glutamat inte är din grej.

Eftersom det blir äggvitor över när moset har fått extra stuns av äggula passar glace au four till efterrätt utmärkt.

Du behöver till fyra:

  • 4 träplankor, helst ek
  • 4 utskurna biffar à 175 g eller motsvarande mängs ox- eller fläskfilé
  • salt, peppar, grillkrydda
  • 2 tomater
  • paprikapulver
  • lite ströbröd
  • smör

Till potatismoset:

  • 10-12 stora potatisar, mjölig sort
  • ca 2 dl mjölk
  • ca 100 g smör
  • 2 äggulor
  • salt, vitpeppar
  • ev 2 msk aromat

Till servering:

  • bearnaisesås till servering (färdigköpt eller egen)
  • vit eller grön sparris, lättkokt
  • persilja

Värm ugnen till 250° och sätt på grillelementet.

Skala potatisen och koka den mjuk i vatten. Mosa eller pressa den och blanda med varm mjölk, smält smör och äggulor till ett fast mos. Smaka av med salt, peppar och eventuellt aromat.

Krydda köttet och stek det nästan klart i grill eller stekpanna.

Spritsa mos runt kanterna på plankorna. Lägg köttet i mitten.

Dela tomaterna, salta, peppra, strö över paprikapulver och ströbröd. Lägg en halva på varje planka.

Ställ plankorna i ugnen tills moset börjar få färg.

Servera med bearnaisesås och gärna några sparrisknoppar.

Garnera med persilja.

 

Glace au four

Det var nästan magiskt första gången. Tänkt, att man kunde ha glass i ugnen! Förnumstiga fäder förklarade att sockerkaksbottnen och marängtäcket fungerade som isolering. Ja, ja. Gott var det i alla fall! Betyder helt enkelt ”glass i ugnen” på franska. Kallas ”Baked Alaska” på engelska. Bäst blir det om du har gammaldags halvliterspaket med glass.

Du behöver till fyra:

  • 4 äggvitor
  • 2 msk strösocker
  • 1 paket vaniljglass
  • 1 sockerkaksbotten eller mjuk pepparkaka
  • ev. konserverade mandarinklyftor till servering

Värm ugnen så mycket du kan och sätt även på grillen.

Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ner sockret och vispa vidare.

Skär ut sockerkaksbottnen lika stor som glasspaketet och minst 2 cm tjock. Lägg den på ett ugnsfast fat.

Lägg på glassen och täck noga med äggvitan. Det får inte vara några hål, då sipprar värmen in.

Sätt in fatet i ugnen i ett par minuter, tills äggvitan är ljusbrun. Servera genast, gärna med konserverade mandarinklyftor för nostalgins skull.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".