Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Karin Franssons örtskola: Dill

Publicerat måndag 24 juni 2013 kl 13.47
Karin Franssons örtskola del 1: Dill
(4:28 min)

Karin Fransson odlar det mesta i sin trädgård och nästan allt stortrivs. Men inte dillen.

”Jag tror kanske jordmånen är fel”, säger hon, ”eller så är det inte tillräckligt fuktigt.” Men fin dill finns att köpa året om, så frossa i dill! Den är ett måste till färskpotatisen.

Dill odlades redan i det forntid Egypten. Annars brukar man säga att denna ettåriga växt härstammar från Medelhavsländerna. Namnet tros komma från det fornnordiska eller Anglosaxiska ordet ”dylle” som betyder ”vagga till sömns”. När dillen går i blom och man får krondill är den ett måste till kräftorna. Dillfröna är bra mot gasbildning i magen och i Centralamerika ger man spädbarn som har kolik dillolja. Bättre än syntetisk medicin. Dill har också använts som rogivande läkemedel och i folktron sa man att trollen var rädda för dilldoft. Så slösa med dillen i sommar, så håller sig trollen borta!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".