Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Karin Franssons örtskola: Rosmarin

Publicerat måndag 24 juni 2013 kl 14.09
Karin Franssons örtskola del 2: Rosmarin
(4:17 min)

Denna Medelhavsväxt kan bli flera meter hög och övervintrar gärna om inte vintrarna är för hårda. En extra härdig sort heter Hardi, leta efter den, så får du en fin vän som återkommer år efter år. Den vill ha mager väl dränerad jord och gärna soligt söderläge. Den behöver knappast vattnas, men vill gärna ha vindskydd.

”Lam utan rosmarin går knappast att tänka sig”, säger Karin och tipsar om hur man även kan använda större kvistar som grillspett, efter att man har lagt dem i blöt så att de inte brinner upp. Eller ugnsrosta grönsaker och potatis med vitlök, rosmarin och en god olja, gärna raps- och olivolja blandat. Men Karin använder även rosmarin i desserter, som äpple med kolasås eller honungsstekt rosmarin att dekorera tårtan med. Rosmarin passar att torka eller frysa in. Rosmarin är dessutom lugnande efter en stressig arbetsdag. Shakespeare skrev om rosmarin, att den var ”bra för minnet” och förr i England var det vanligt att man band små buktetter av rosmarin till bröllop, för trohet och goda minnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".