Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Melon- och räksalsa med chili, koriander och mynta

Publicerat måndag 24 juni 2013 kl 14.35
Melonsalsa med räkor Foto: Niklas Skagerlind/Sveriges Radio

Magnus Engstrands recept sänt i Meny med Annica Triberg i P1 27 juni 2013

”Ta med melon och kallskuret till stranden, men spara lite hemma till förrätten”, säger Magnus Engstrand. Välj gärna olika sorters melon, efter vad affären har att erbjuda. Köp fina färdigskalade räkor eller köp frysta räkor med skal och skala dem själv. Tina dem på tidningspapper så blir de fina i konsistensen. Friterad matbanan till ger lite gott ”knaper”. Annars fungerar smörstekt bröd eller ett gott knäckebröd också till.

Till 6 personer:
¼ cantaloupemelon
¼ honungsmelon
¼ galiamelon
1 klyfta vattenmelon
½ mango
½ kg skalade räkor eller dubbla mängden med skal
½ spansk peppar, finhackad
3 msk sweet chili
1 msk farinsocker
1 krm salt
100 g mynta, hackad
100 g koriander, hackad
salt, peppar

Till crème:
1 dl crème fraiche
½ spansk peppar, finhackad
salt, peppar

Bananchips:
1 matbanan (platanos, plantain)
rapsolja
salt

Börja med att fritera bananchipsen. Skala matbananen. Skiva den tunt på längden med osthyvel. Hetta upp neutral olja, till exempel rapsolja, i en fritös eller tjockbottnad stekpanna till 180°. I stekpanna kan du kontrollera temperaturen genom att stoppa ner en bit vitt bröd. När det blir gyllenbrunt på en minut är temperaturen den rätta.

Fritera i ett par minuter tills de är gyllenbruna. Salta direkt när du tar upp dem. Låt rinna av på papper.

Tärna all melon och mango, blanda med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Låt gärna dra en kvart, men helst inte för länge, så blir salsan vattnig.

Blanda samman såsen. Smaka av.

Servera salsan i höga glas med en klick sås och ett bananchips. Bananchipsen är även goda som drinktilltugg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".