Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Lammytterfilé med potatistortilla och crème på soltorkade tomater och getost

Publicerat måndag 24 juni 2013 kl 14.58
Lamm med potatistortilla Foto: Niklas Skagerlind/Sveriges Radio

Magnus Engstrands recept sänt i Meny med Annica Triberg i P1 27 juni 2013

Magnus Engstrand köper lamm från Nya Zeeland på sommaren; på andra sidan jorden är lammen som godast så här års. Köttet kan med fördel förberedas i god tid, det blir bara godare om det får marinera i ett par dygn. Magnus har aldrig salt i sina marinader: ”Det drar bara ut vätskan från köttet. Salta när du grillar i stället.”

Till fyra:
600 g lammytterfilé
salt, peppar

Till marinad:
½ gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 näve färsk timjan
1 näve färsk rosmarin
1 näve färsk persilja
3 dl neutral olja

Tillbehör:
8-12 oskalade lökar
ett knippe grön sparris

Skär löken i större bitar. Kör sedan lök och örter tillsammans med olja med stavmixer till en slät massa.

Lägg ner köttet och låt marinera i kylen, gärna i två dygn.  Ta fram köttet i god tid, så att det blir rumstempererat.

Grilla de hela filéerna i het grillpanna ett par minuter per sida, då blir det fint rosa innuti. Ska du grilla köttet utomhus, torka av det först och pensla på marinad efteråt, annars flammar det lätt upp lågor när oljan droppar ner.

Salta och peppra. Låt gärna köttet vila en stund innan du serverar.

Ugnsbaka små hela lökar i 200° ugn genom att skära bort bottnen, men inte skala dem. Ställ dem på grovt salt på en plåt och ugnsbaka i cirka 10 minuter eller tills innanmätet börjar titta fram. Dra av skalet och låt dem svalna.

Grilla späd sparris i lite olivolja i ett par minuter.

 Servera lammet skuret i 2-3 cm skivor tillsammans med tillbehören.

Potatistortilla

Potatistortilla är en spansk omelett. Den blir bara godare om du gör den i förväg, då ”sätter sig” både smaker och konsistens. Vänd den antingen som Magnus gör, på en tallrik, för att grädda båda sidorna. Eller sätt in hela pannan i ugn mot slutet, så får ytan färg. Blir det tortilla över är den lika god dagen efter.

Till 6 personer:
8 medelstora potatisar, fast sort
3 gula lökar
8 ägg
1 ½ dl olivolja
salt, peppar

Skala potatisen och skiva den, inte alltför tunt. Skär löken i halvmånar. Varna allt i en tjockbottnad stekpanna med lite olivolja i botten. Låt allt steka mjukt på ganska låg värme. Salta och peppra.

Efter cirka 15-20 minuter, vispa ihop äggen, salta och peppra lätt och slå vispet över potatis och lök. Puttra vidare i fem minuter.

Täck med en stor tallrik och vänd tortillan, så att den ligger på tallriken med den gräddade sidan upp. Låt den glida ner i pannan igen, nu med den ogräddade sidan nedåt. Puttra vidare i ytterligare ett par minuter.

Eller, om du har en stekpanna med ugnståligt handtag, ställ in pannan i ugn under grillelementet tills ytan får färg.

Låt gärna tortillan sätta sig en stund innan du skär upp den.

Crème på soltorkade tomater och getost

Busenkel att göra och god inte bara till lammet, utan även på en bit rostat bröd eller som dip till grönsaker i stavar. Vill du ha mer sting av getost, öka mängden till det dubbla.

Till 4-6 personer:
6-8 soltorkade tomater, torra
4 dl turkisk yoghurt
ca 50 g getost
1 vitlöksklyfta, finhackad
salt, peppar
ev. en kvist repade timjanblad

Blanchera tomaterna hastigt, cirka tre minuter i en bottenskyla vatten. Låt dem rinna av.

Mixa tomaterna med övriga ingredienser med en mixerstav. Smaka av med salt, peppar. Lite timjan till är också gott att mixa ner, om du vill. Ställ svalt tills den ska serveras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".