Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Potatistortilla

Publicerat måndag 24 juni 2013 kl 15.18

Magnus Engstrands recept sänt i Meny med Annica Triberg i P1 27 juni 2013

Potatistortilla är en spansk omelett. Den blir bara godare om du gör den i förväg, då ”sätter sig” både smaker och konsistens. Vänd den antingen som Magnus gör, på en tallrik, för att grädda båda sidorna. Eller sätt in hela pannan i ugn mot slutet, så får ytan färg. Blir det tortilla över är den lika god dagen efter.

Till 6 personer:
8 medelstora potatisar, fast sort
3 gula lökar
8 ägg
1 ½ dl olivolja
salt, peppar

Skala potatisen och skiva den, inte alltför tunt. Skär löken i halvmånar. Varna allt i en tjockbottnad stekpanna med lite olivolja i botten. Låt allt steka mjukt på ganska låg värme. Salta och peppra.

Efter cirka 15-20 minuter, vispa ihop äggen, salta och peppra lätt och slå vispet över potatis och lök. Puttra vidare i fem minuter.

Täck med en stor tallrik och vänd tortillan, så att den ligger på tallriken med den gräddade sidan upp. Låt den glida ner i pannan igen, nu med den ogräddade sidan nedåt. Puttra vidare i ytterligare ett par minuter.

Eller, om du har en stekpanna med ugnståligt handtag, ställ in pannan i ugn under grillelementet tills ytan får färg.

Låt gärna tortillan sätta sig en stund innan du skär upp den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".