Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Citronparfait

Publicerat måndag 24 juni 2013 kl 15.51
Parfait med flamberade jordgubbar smälter i sommarvärmen Foto: Niklas Skagerlind/Sveriges Radio

Till Magnus Engstrands dessert bjuder Annica Triberg på citronparfait.

Parfait är en variant på glass gjord utan glassmaskin. Den krämiga konsistensen med grädde och äggulor gör att den inte blir isig, utan ljuvligt len. Detta recept kommer från den legendariska kallskänkan Karin Chädström, som under många år hjälpte bland andra Tore Wretman med sitt berömda smörgåsbord.

Till 4–6 personer:
2 dl vispgrädde
5 äggulor
1 ½ dl socker
1 citron, rivet skal och saft

Vispa grädden. Vispa i en annan bunke äggulor och socker till ett vitt fluff. Blanda försiktigt ner grädden.

Tvätta citronen. Strimla skalet fint och pressa ur saften. Vänd ner skalet och så mycket citronsaft att du tycker smaken blir frisk utan att den blir för syrlig. Häll smeten i en avlång sockerkaksform. Täck noga och ställ formen i frysen över natten.

När du ska servera, skölj formen hastigt under hett vatten och stjälp upp din parfait på ett fat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".