Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Om Annica Triberg

Publicerat onsdag 26 juni 2013 kl 13.47
Annica Triberg. Foto: Sveriges Radio.

Jag är född i ett restaurangkök på småländska höglandet. Mina föräldrar drev ett behandlingshem och det var i köket, hos kokerskor och kockar jag hade mitt dagis, mitt fritids, mitt första sommarjobb. Nyfikenheten måste ha irriterat dem många gånger. Jag frågade om allt!

Men jag blev aldrig kock, utan journalist. Även det ett yrke där nyfikenhet är en bra egenskap att ha med sig. Först arbetade jag som nyhetsreporter i många år, men matintresset drog mig med tiden till tidningen Gourmet, där jag även var chefredaktör.

Intresset för mat i olika sammanhang ledde med tiden till att jag skev min första bok, ”Drömmen om Toscana”, där jag fick varva både mat och kultur, historia och intressanta platser. Efter denna bok har ett drygt 30-tal titlar följt. Ämnena skiftar, men mat i någon form får gärna finnas med.

Parallellt har jag även arbetat med både radio och TV, bland annat som programledare för Emmas kök i TV 4, jag har varit med i Aspegren Mitt i maten och under våren 2011 var jag Sven Ekbergs bisittare i Meny.

Sedan fem år bor jag i Kalmar, efter att under ett antal år ha levt barfotaliv på ön Tobago i Karibien. Där sträckte jag ut handen från altanen på morgonen och plockade färsk papaya till frukost, vi hade passionsfrukt, mango och bananer på baksidan. En cykeltur bort drogs fiskebåtarna upp på stranden och huggsexan om den pinfärska tonfisen tog vid! Om det var svårt att återvända till Sverige? Jo, det var det! Samtidigt är det skönt att få tillhöra flera kulturer, både vad gäller människor och mat. Jag tror vi alla skulle må bra av att byta miljö lite då och då, att få se på världen ur andras ögon.

På Tobago lärde jag mig även konsten att fira allt som gick att fira. Oavsett religion eller etnisk tillhörighet firade vi varandras högtider: kristen påsk, kinesiskt nyår, indisk divali, Ramadans avslutningsfest Eid och så vidare. Till och med svensk midsommar la vi till i listan över goda skäl att fira! Och receptet på såväl svensk glögg som lussekatter finns i många kökslådor på Tobago numera!

Hoppas vi ska få en trevlig sommar tillsammans i Meny, som sänds från mitt 1700-talskök och min bakgård mitt i Kalmar!

Annica Triberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".