Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Tapas

Publicerat torsdag 27 juni 2013 kl 14.01
1 av 6
Baconlindade dadlar och musslor. Foto: Niklas Skagerlind/Sveriges Radio
2 av 6
Blandade tapas. Foto: Niklas Skagerlind/Sveriges Radio
3 av 6
Gästkocken Emmy Torsund förbereder tapas. Foto: Niklas Skagerlind/Sveriges Radio
4 av 6
Tapas. Foto: Niklas Skagerlind/Sveriges Radio
5 av 6
Tapas innan grillen. Foto: Niklas Skagerlind/Sveriges Radio
6 av 6
Ännu mera tapas. Foto: Niklas Skagerlind/Sveriges Radio

Gästkock Emmy Torsund i Meny med Annica Triberg i P1 4 juli 2013

Quesadillas med cheddar


Använd färdiga små tortillarbröd. Skiva cheddarost på ena halvan. Vik över och fäst med tandpetare. Grilla dem gyllenbruna på bädde sidor.


Baconlindade dadlar med chèvre

Använd gärna lite kraftigare bacon, så kallat jägarbacon. Linda en skiva runt en dadel och en bit getost. Fäst med tandpetare.

Baconlindade musslor

Använd helst rökta musslor på burk, de är lite fastare i konsitensen än de vanliga burkmusslorna. Linda bacon runt, fäst med tandpetare och grilla.


Haloumi med aubergine runt

Skär fingertjocka bitar av haloumiost. Skiva aubergine tunt på längden, gärna med osthyvel. Linda en skiva runt osten, färst med tandpetare och grilla gyllenbrunt.


Färskostfyllda minipaprikor

Dela små snackspaprikor tvärs över och ta ur kärnorna. Fyll med färskost, naturell eller kryddad. Luta dem lite uppåt på grillen, så att inte fyllningen rinner ut.


Färskostfyllda champinjonhattar

Vrid av foten på stora champinjonhattar och fyll hattarna med färskost eller smulad getost. Grilla dem med hatten nedåt.


Chilimarinerade räkspett

Skala räkor och lägg dem i en marinad av finhackad färsk chili, olja och lite thaichili. Låt marinera i någon timme. Trä upp dem på spett och grilla hastigt.

Bruschetta med tomatsalsa


Grilla snedskurna bitar av baguette.
Toppa med en röra av hackad tomat, hackad basilika, fintärnad lök, nymalen svartpeppar,


Grillad färskpotatis med aioli

Trä upp små kokta färskpotatisar på spett. Ta gärna dubbla spett, så rullar inte potatisarna runt på spetten. Grilla dem gyllenbruna.

Servera med en god aioli, den enklaste gör du genom att blanda färdig majonnäs med gott om pressad vitlök. Eller så gör du Emmys goda, se recept.

Aioli

Se till att alla ingredienser är rumsvarma. Då skär sig inte såsen.

Du behöver:
2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
1-2 äggulor, beroende på storlek
2 vitlöksklyftor, pressade eller finhackade
2 dl neutral olja, t ex rapsolja
salt, peppar

Blanda vinäger, senap, äggula, vitlök och lite olja. Kör med stavmixer. Tillsätt sedan resterande olja lite i taget och mixa slätt. Smaka av med salt och peppar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".