Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Emmys marinadtips

Publicerat torsdag 27 juni 2013 kl 14.22

Gästkocken Emmy Torsund i Meny med Annica Triberg i P1 4 juli 2013

I stället för att köpa färdigmarinerade köttbitar, gör din egen marinad! Så mycket godare och utan en massa konstiga tillsatser. Emmy har ett par enkla favoriter, som hon gärna delar med sig av.

Till kött eller kött på spett (600 g)
1/2 dl japansk soja eller söt soja (ketjap manis)
1/2 dl kinesisk soja
3 msk färsk riven ingefära
2 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor, rivna/pressade
ev. 1 msk sesamolja

Till kyckling eller quorn (600 g)
2 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
2 msk pressad citronsaft
1 vitlöksklyfta, riven/pressad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Till kyckling, quorn eller fisk (600-800 g)
1 dl olivolja
1 citron, pressad saft
2 vitlöksklyftor, rivna/pressade
1 msk harissapasta, chilipasta eller currypasta

Till fisk (600-800 g)
1 lime, saften
1/2 dl olja
2 tsk sambal oelek
1 tsk salt
1/2 krm vitpeppar

Blanda alla ingredienser till respektive marinad. Lägg ner det du ska marinera och låt stå och dra, gärna någon time eller länge för kött. Det är ganska lite olja i marinaderna, detta för att undvika att det droppar ner för mycket marinad på glöden, så att lågor slår upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".