Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Orranäs chèvrecrèmetårta med kanderade valnötter

Publicerat måndag 8 juli 2013 kl 13.33

Meny med Annica Triberg i P1 11 juli 2013

Har du inte tillgång till Orranäs egen krämiga getost, mixa en vanlig getost på rulle med en aning crème fraiche till en mjuk ost. Vill du variera fyllningen, Byt ut päronmarmeladen mot 3 -4 msk flytande honung och 1-2 msk koncentrerad flädersaft.


Till fyllning
450-500 g chèvrecrème naturelle
250 g mascarpone
1 msk rivet skal från en lime
1-1,5 dl god päronmarmelad (gärna med skalen kvar)

Till tårtbotten
6-8 krossade digestivekex                        
2-3 msk smält smör

Till garnering
1,5 dl valnötskärnor
1,5 msk socker
citronmeliss

Gör så här:
Värm ugnen till 175°.

Blanda chèvrecrème och mascarpone till en jämn smet.
Rör i rivet limeskal och päronmarmelad (eller honung och flädersaft). Smaka av.
Krossa digestivekex och rör i matfettet. Kläd en form med löstagbar botten med smörpapper.
Täck bottnen med digestiveblandningen, grädda bottnen i 10-15 minuter, den behöver inte få färg. Låt bottnen svalna.

Bred ut fyllningen över, täck med plastfilm och ställ formen kallt i några timmar, tills fyllningen har blivit fast. Vill du, ställ gärna tårtan i frysen en timme före servering.

Garnering:
Hacka valnötterna grovt, rosta dem därefter med sockret i torr stekpanna på svag till medelhög värme. När nötterna är torra och gyllenbruna läggs de för att svalna på ett smörpapper.

Garnera tårtan med valnötter och citronmeliss strax före serveringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".