Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Honung- och vaniljkola med saltrostad mandel

Publicerat torsdag 11 juli 2013 kl 14.25
Johanna Lundgrens kola

Meny med Annica Triberg i P1 18 juli 2013

I Pia Sundhages picknickkorg fanns även en honung- och vaniljkola med saltrostad mandel. Kolan kommer från Johannas choklad, där Johanna Lundgren förför med sina underbara kolor och praliner. Till Pia och alla andra gottegrisar, här kommer receptet på kolan från programmet. En våg är bra att ha när man kokar kola, liksom en koktermometer.

Du behöver:
100 g grädde
15 g smör
95 g strösocker
140 g honung
½ vaniljstång
60 g mandel
1 tsk salt
ca 100 g mörk choklad

Koka upp grädde, smör, socker, honung och vaniljstång (skrap+stång). Koka tills smeten är 125° eller gör kulprov: lägg en liten klick smet i en kopp med kallt vatten, när den går att forma till en kula är smeten klar.

Rosta under tiden hackad mandel med saltet i ca 200° ugn tills mandeln börjar få färg. När smeten är klar, vänd ner mandelhacket.

Bred ut smeten på en oljad plåt eller på bakplåtspapper. Låt stelna.

Skär kolan i stänger eller längre bitar.

Smält mörk choklad i knapt sjudande vattenbad och doppa kolan i chokladen. Låt stelna på bakplåtspapper innan du lindar in kolan i cellofan.

Vill du, rosta lite mer mandel och strö över lite hack innan chokladen har stelnat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".