Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Picknick

Publicerat onsdag 10 juli 2013 kl 14.37
Picknickmat. Foto: Niklas Skagerlind/Sveriges Radio

I Meny med Annicka Triberg gästkock Johan Idermark i P1 11 juli 2013

”Det ska vara enkelt, gå relativt smidigt och kunna förberedas i förväg.” Så säger veckans gästkock Johan Idermark om rätterna han har packat ner i sin korg. Han fortsätter: ”Det är alltid bra med flera mindre rätter, som man själv kan kombinera ihop, särskilt om man har barn med som kanske inte vågar prova alltför många nyheter!”

I Johans korg finner du:
Saltbakad kålrabbi med syrad rödlök
Brillant savarinost och jordgubbar – passar även bra till champagne vid extra
estliga tillfällen
Kyckling ”drumstick” med mojo rojo 
Potatiskaka med spickekorv 
Öländsk böndipp

Saltbakad kålrabbi med syrad rödlök

Täck hela kålrabbi med grovt salt och baka i 165° ugn i cirka 50 minuter. Låt svalna något och ta sedan bort skalet. Skär i trevliga bitar och smaksätt med lite citronsaft och olivolja. Skiva rödlök tunt och marinera den med vitvinsvinäger, lite salt och en nypa socker. Smaka av, det ska smaka friskt av vinäger. Låt stå och dra i en timme. Blanda med kålrabbin till en liten sallad.

Brillant savarin och jordgubbar

En härligt krämig och gräddig ost som smakar allra bäst om den får bli rumsvarm innan den äts med solmogna svenska jordgubbar. Vill du lyxa så är ett glas champagne till en lyckad kombination.

Kyckling ”drumstick” med mojo rojo

Drumstick är den nedersta delen av kycklinglåret, Finns att köpa både råa och färdiggrillade. Mycket lämpliga som plockmat med sitt inbyggda ”handtag”. Vill du laga själv så ”rubba” kyckling relativt rikligt med en färdig favoritgrillkrydda, gärna en dag i förväg. Lägg kycklingen på en smord ugnsplåt, ringla över matolja och mosa runt med ett par krossade vitlöksklyftor. Kör färdigt kycklingen i 170° ugn i cirka 45 minuter.

Mojo Rojosås

Vill du inte ha såsen så stark, minska mängden chilipeppar.

Du behöver:
1 skiva vitt bröd (gärna surdegsbröd)
2 msk rödvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
2 chilipeppar typ spansk peppar
1 1/2 röd paprika
1 äggula
spiskummin efter smak
1 dl olivolja

Blötlägg brödet i vinägern och riv eller pressa vitlöken. Dela och kärna ur chilin och paprika. Mixa brödet med paprikan, vitlöken och äggulan. Smaka av med spiskummin. Tillsätt därefter oljan i en tunn stråle som när man gör en majonnäs. Smaka av igen, kanske vill du ha mer spiskummin? Ställ gärna såsen att dra en stund innan den serveras till kycklingen.

Potatiskaka med spickekorv från Gullaskruv

Skala och skär gul lök, vitlök och potatis i tunna skivor. Proportionerna bestämmer du själv, men för att få en fin kaka behöver du ha mer potatis än lök. Stek allt i stekpanna med olja tills potatisen är nästan klar. Salta och peppra.

Lägg potatis, lök och tunt skuren spickekorv, eller annan god korv, i en skål. Beräkna cirka ett ägg per potatis. Vispa upp äggen och blanda ordentligt med potatisen och löken. Häll över allt i en smord ugnsfast form och ställ in den i 150° ugn i cirka en timme, tills potatiskakan är mjuk och ytan har fått fin färg. Låt svalna. Skär den i bitar och servera eller te med på picknicken. Kakan behöver inte vara arm, den är minst lika god ljummen.

 Öländsk böndipp

En öländsk variant på hummus, där smaken av citron och persilja ska vara tydlig, men inte ta över helt.

Blötlägg och koka gula ärtor enligt förpackningen. Mixa dem med finrivet citronskal, pressad citron, fänkål, vitlök och vatten till ett grovt mos. Smaka av.

Mixa ner en neutral olja lite i taget till jämn tjock smet och tillsätt rikligt med hackad persilja. Smaka av igen. Ev vill du ha lite salt på slutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".