Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Havreflarn med färska bär

Publicerat torsdag 11 juli 2013 kl 14.21
Havreflarn med grädde och hallon. Foto: Niklas Skagerlind/Sveriges Radio

Receptet sänt i Meny med Annica Triberg 18 juli 2013

 

Till Fredrik bakar Annica Triberg spröda havreflarn, som dessutom är glutenfria. Köper du inte färdigt mandelmjöl, kör hels mandlar i mixer så fint du kan. En variant är att trycka ut hela smeten tunt på ett papper, grädda som nedan och sedan bryta sönder allt till ett fint ”smul”. Då kan du i stället varva smulorna med bär och crème fraiche/yoghurt i glas. Till cirka 10 flarn.

Du behöver:
100 g smör
1 ½ dl havregryn
½ dl socker
1 dl mandelmjöl

Till servering:
färska bär
2 dl lätt crème fraiche
2 dl vaniljyoghurt
1 msk florsocker

Värm ugnen till 200°.

Smält smöret och blanda med havregryn, socker och mandelmjöl. Ställ smeten i kylen en stund.

Klicka ut matskedsstora klickar glest på bakplåtspapper. Vill du bara säker på att de inte ”krockar” när smeten flyter ut i ugnen, gör kakorna i två omgångar.

Grädda dem i ugnen i cirka 5 minuter. Ta ut plåten och tryck ut flarnen med baksidan av en sked om de inte har flutit ut ordentligt.

Grädda ett par minuter till, tills flarnen är fint gyllenbruna.

Låt dem svalna en aning på pappret innan du försiktigt med en stekspade för över dem till ett galler.

Servera de spröda flarnen med bär och crème fraiche blandad med vaniljyoghurt och florsocker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".