Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Citron- och fläderfromagetårta med hallonmaräng

Publicerat torsdag 11 juli 2013 kl 14.32
Citron och fläderfromagetårta. Foto: Niklas Skagerlind/Sveriges Radio

Receptet sänt i Meny med Annica Triberg 18 juli 2013

 

Veckans gästkock Helena Elm bjuder vårt första ”fruntimmer” Sara på en ljuvlig tårta. Den serveras kall och svalkar fint på en solig sommardag. De friska smakerna av citron, fläder och hallon balanseras upp av det söta i tårtans mazarinbotten. Helena berättar:

”Tårtan går bra att göra klar dagen innan den ska serveras och sedan förvaras i kylen. Men spritsa inte ut marängtäcket förrän precis före serveringen. Utan marängtäcke håller sig kakan fin ett par dagar i kylen, men marängtäcket håller sig oftast inte längre än en dag. Men får du något över är det bara att skrapa av marängtäcket och dekorera med lite färska bär i stället.”

 Till marängtopparna behöver du en liten brûléebrännare. De finns numera att köpa i större järnaffärer eller liknande butiker. Tårtan räcker till 10-12 portioner.


Mazarinbotten:
200 g mandelmassa
100 g smör
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 dl potatismjöl

Citron- och fläderfromage:
5 gelatinblad
5 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
2 små ekologiska citroner, skal och saft
1 burk (2 dl) crème fraiche
2,5 dl florsocker
1/2 dl konc. flädersaft

Hallonmaräng:
3 äggvitor
1 1/2 dl socker
100 g hallon

Mazarinbotten:
Sätt ugnen på 175 C. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en rund form med avtagbara kanter (ca 24 cm i diameter). Kör mandelmassan i en matberedare eller mixer tills den finfördelats och mixa sedan ner smöret skuret i mindre bitar. Mixa ner ett ägg i taget och sist vaniljsocker och potatismjöl. Kör till en slät massa.

Häll massan över i formen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Låt bottnen svalna och lossa den sedan försiktigt från formen.

Dra av och släng pappret och kläm fast ett nytt bakplåtspapper i botten på formen.

Lägg tillbaka mazarinbottnen igen i formen, på det nya pappret. Det gör att tårtan lossnar lättare vid serveringstillfället.

Citron- och fläderfromage:
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Vispa grädden ihop med vaniljsockret. Finriv citronskalet och pressa saften ur citronerna. Vispa samman crème fraiche och vaniljsocker i en egen skål. Tillsätt citronskalet.

Hetta upp hälften av citronsaften i en liten kastrull tills det sjuder och rör sedan ner urkramade gelatinblad, ett i taget. Häll ner både den pressade citronsaft du har kvar och citronsaften med gelatin i crème fraiche-smeten. Tillsätt flädersaften. Vispa ihop ett par sekunder. Rör sedan ner den vispade grädden. Rör till en jämn smet och häll den sedan över mazarinbottnen.

Täck med plastfolie och låt stå i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten.

Hallonmaräng:
Vispa upp äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa vidare tills du får en tjock, blank och fast marängsmet.

Vispa sedan ner hallonen, ett par åt gången och vispa någon minut extra.

Fyll upp en sprits med hallonmaräng och spritsa ut små toppar av maräng över hela tårtan. Bränn av försiktigt med brännare och servera tårtan genast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".