Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Dulce de leche-pannacotta med kanderade pecannötter

Publicerat torsdag 11 juli 2013 kl 14.37
Pannacotta med kanderade nötter. Foto: Niklas Skagerlind/Sveriges Radio

Receptet sänt i Meny med Annica Triberg 18 juli 2013

Till namnsdagsbarnet Margareta lockar Helena Elm med en lite annorlunda panna cotta:

”Dulce de leche betyder "söt av mjölk" på spanska och det är precis vad det är. Det är en burk kondenserad mjölk som har fått koka i tre timmar. När den har gjort det har den förvandlats till den här ljuvliga kolakrämen som man kan använda till desserter, i glass, som fyllning.... listan kan göras lång”, säger Helena Elm och fortsätter:
”Dulce de leche finns antingen färdig och heter då karamelliserad mjölk och förvaras med största sannolikhet bredvid den kondenserade mjölken. Eller så kokar du egen, se nedan. Dulce de leche är lika heligt för sydamerikaner som lakrits är för oss nordbor. När jag jobbade i Barcelona var många av mina kollegor på kontoret från Sydamerika. När en av killarna kom tillbaka efter ett besök hemma i Argentina var väskan full av Dulce de leche-godis som han bjöd oss alla på. Hans landsmän var helt till sig av lycka. Ungefär som när jag fick lakrits skickat till mig på posten.” Beroende på hur stora formar du häller upp desserten i räcker receptet till 6-8 portioner.

Till dulce de leche:
1 burk kondenserad mjölk, sötad

Till pannacottan:
3 gelatinblad
5 dl grädde
1 burk dulce de leche, ca 400 g

Till karamelliserade pecannötter som topping:
100 g pecannötter
3/4 dl råsocker
1/4 dl vatten
1 rågad tsk flingsalt

Dulce de leche:
Plocka bort alla etiketter (det blir jobbigt att diska kastrullen efteråt annars) och lägg den oöppnade konservburken i en stor kastrull. Fyll på med kallt vatten så det täcker.

Sedan är det bara att koka. Fyll på med lite vatten då och då om det kokar bort, burken ska alltid vara helt vattentäckt. Efter två timmar har du en ganska rinnig kolakräm, efter 3 timmar har den en betydligt fastare konsistens, lämplig till denne dessert. Vänta en stund innan du öppnar burken, annars har du kolasås över hela köket. Eller ställ den i kylen över natten.

Pannacotta:
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten, låt dem ligga i minst 5 minuter. Värm upp grädden i en kastrull och ta den från värmen precis när den börjat koka. Rör ner dulce de leche och rör om med en vanlig handvisp tills den har löst sig. Krama ur gelatinbladen, rör ner dem ett i taget och häll sedan upp i portionsformar som du ställer i kylen i minst 6 timmar, allra helst över natten.

Precis före servering, toppa med karamelliserade pecannötter.

Karamelliserade pecannötter som topping:
Hacka nötterna grovt och rosta dem i en torr stekpanna i ett par minuter, tills de mjuknat lite och det börjar dofta gott om dem.

Häll över dem på en tallrik och mät upp råsocker, vatten och flingsalt i stekpannan. Rör om, koka upp under någon minut och låt det karamelliseras. Det bubblande sockret är klart när det blir bärnstensfärgat. Ta pannan av värmen, rör ner pecannötterna och blanda snabbt. Häll sedan över nötterna på bakplåtspapper och låt stelna. Toppa panncottan med de finfina nötterna och servera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".