Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Chokladkaka med dulce de leche

Publicerat torsdag 11 juli 2013 kl 14.46
Chokladkaka . Foto: Niklas Skagerlind/Sveriges Radio

Receptet sänt i Meny med Annica Triberg 18 juli 2013

 

Magdalena får liva upp sin namnsdag med en syndigt god chokladkaka. Tänker du bjuda på panna cotta också? Koka i så fall en burk kondenserad mjölk extra, så har du även till denna dessert.

”Den här kladdiga kakan är otroligt god, och saltet gör en stor del av den goda smaken.

Jag brukar göra själva kakan kvällen innan den ska ätas och förvara i kylen över natten, och några timmar innan servering gör jag glasyren och brer på den”, säger Helena Elm.
Till cirka 10 portioner (den är mäktig!).

Du behöver:
150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 liten tsk flingsalt

Till glasyr:
1 dl grädde
100 g trevlig mörk choklad, gärna med havssalt
2 rejäla tsk smör
1 tsk salt
1/2 burk dulce de leche (se recept på panna cotta)
lite flingsalt


Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Rör samman ägg och socker och tillsätt det smälta smöret.

Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner dem i äggsmeten. Rör till en jämn smet.

Häll sedan ner den i en smord form med löstagbara kanter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formen, det underlättar att få loss kakan när den ska serveras.

Grädda kakan i mitten av ugnen i 17-20 min, den ska fortfarande vara lite lös och "vaggig" i mitten. Tryck ner kanterna lite när du tagit ut den, så samlas inte glasyren i en grop i mitten av kakan sedan.

Låt kakan svalna innan du brer på glasyren.

Glasyren:
Koka upp grädden och ställ den åt sidan. Bryt chokladen i bitar och rör ner den i grädden. Rör till en jämn smet. Klicka sedan i smöret och strö ner saltet.

Rör ner knappt hälften av dulce de lechen.

Bred glasyren över kakan. Ta sedan den där sista matskeden dulce de leche som gör att du faktiskt förbrukar en halv burk och lägg den i en kopp. Rör ut den med ett par matskedar vatten, så att den får ungefär samma konsistens som flytande honung och smaka av med lite flingsalt. Hur mycket vatten som behövs beror på hur fast dulce de lechen är, själv brukar jag koka burken i ca 2 timmar när jag ska göra den här kakan.

Häll sedan flytande dulce de lechen över glasyren och dra runt lite i glasyren med spetsen av en kniv för att få ett "ripplat" mönster. Ställ tillbaka kakan i kylen igen, så att glasyren hinner få lite fastare konsistens innan servering. Minst 3 timmar bör den stå kallt, gärna längre. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".