Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Chokladmousseplantor

Publicerat torsdag 11 juli 2013 kl 14.50
Chokladmousse med mynta Foto:Niklas Skagerlind/Sveriges Radio

Receptet sänt i Meny med Annica Triberg 18 juli 2013

Bedårande söta små ”plantor” till Emma på namnsdagen. Får garanterat får den bistraste middagsgäst att le belåtet, både åt utseendet och åt smaken. De kan med fördel förberedas i god tid, för att bara dekoreras innan de serveras. Använd inte med för hög kakaohalt på chokladen, ca 50-60% är lagom, då blir smaken rund och god. Till cirka 8 portionsformar.


Till chokladmousse:
4 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
3/4 tsk flingsalt
4 äggulor
3 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk rom (kan uteslutas)

Till topping:
ca 10 mörka chokladkex
8 små myntakvistar

Vispa grädden till chokladmoussen.

Skär chokladen i mindre bitar och smält den över vattenbad. Rör ner flingsaltet, och låt svalna något.

Vispa samman äggulor, florsocker och vaniljsocker lite lätt för hand. Rör ner detta i den smälta chokladen. Blanda noga och rör sedan ner chokladblandningen i den vispade grädden. Smaka gärna av med rom.

Vispa samman ett par sekunder med elvisp så att allting blandar sig noga.

Häll upp i portionsformar som du fyller till 3/4. Låt stå i kylen i minst 3 timmar före servering. 
Vid serveringstillfället, hacka chokladkexen i smuliga bitar och toppa mousseformarna med dem. Stick ner en liten myntakvist i mitten på varje "planta". 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".