Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Karin Franssons örtskola: Gräslök

Publicerat fredag 12 juli 2013 kl 09.22
Karin Franssons örtskola del 5: Gräslök
(4:16 min)

Karin vandrar gärna längs strandängarna på Öland och plockar vild lök i olika former. Eller så skär hon av ett knippe gräslök hemma i trädgården, när tiden inte räcker till.

Gräslök, med anor från Centralasien, kommer snällt tillbaka när du odlar den, bara du skär ner stråna hela tiden. Den vill ha god och näringsrik jord och passar bra att odlar i kruka. Gräslök är ju närmast ett måste till sillen. Och den ska överhuvudtaget avnjutas så enkelt som möjligt, menar Karin: Smörj en skriva surdegsbröd med smör eller färskost och doppa den i fint skuren gräslök. Krångligare än så behöver det inte vara. Vill du åstadkomma finns ”paket” att till exempel linda runt crêpes eller fisk? Förväll långa strån av gräslök hastig och lägg dem genast i isvatten. Sedan har du ”snören” av gräslök att imponera med!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".