Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Karin Franssons örtskola: Salvia

Publicerat fredag 12 juli 2013 kl 09.29
Karin Franssons örtskola del 8: Salvia
(4:35 min)

Salvia är en Medelhavsväxt, men den övervintrar även i Sverige. Den har vackra blommor och finns i flera varianter. Karin odlar till exempel blodsalvia med röda blad, lavendelsalvia med små spetiska och aromatiska blad, tricolor med tre färger och den fina gourmetsalvian dalmatinersalvia som har större och mildare blad.

Salvia passar bra till nästan allt kött och till fetare fiskar. Plus förstå till klassiker som en god saltimbocca à la romana; kalvkött späckat med salvia och skinka som brässeras i vitt vin. Karin brukar även smörsteka salvia, plocka sedan bort bladen och använd smöret att steka i. Eller doppa stora blad i tempurasmet och fritera dem. ”De ser ut som små möss!” Passar som tilltugg till ett glas vitt vin på balkongen! Odlar du salvia, så vill den ha soligt läge, dränerad mager jord och sparsamt med vatten. Låt den stå på hösten, du kan till och med plocka blad under snön. Vill du frysa salvia, lägg bladen mellan plastfilm. Eller torka den på kvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".