Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Karin Franssons vildsvinsgryta med kakao och balsamico

Publicerat onsdag 9 mars 2005 kl 16.24

I Meny vecka 10 2005

1 kg vildsvinskött (urbenat)
2 morötter
2 stjälkar blekselleri
2 mindre gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 lagerblad
4 kryddnejlikor
1 liten bit hel kanel
1 msk krossade enbär
2 tsk torkad rosmarin eller gärna 1 msk hackad färsk
2½ dl kraftigt rödvin
3 dl köttbuljong
salt och peppar + lite riven muskotnöt
80 g russin
80 g pinjenötter
½-1 msk farin- eller muscovadosocker
1 tsk kakaopulver (osötat)
1 msk syltat apelsinskal
2-3 msk aceto balsamicovinäger

Blötlägg russinen i lite vatten eller gärna portvin. Skär köttet i kuber. Skala och hacka löken och morötterna samt sellerin i mindre tärningar. Skala vitlöken och riv eller pressa den. Tag fram en järngryta, värm lite olja och bryn köttet samt de hackade grönsakerna väl runt om, salta och peppra. Lägg ner lagerblad, kryddnejlikor, enbär, kanel samt rosmarin och häll på hälften av det röda vinet och buljongen. Sänk värmen och låt det hela småputtra i ca 1½-2 timmar eller tills köttet känns mört. Ös under tiden med resten av vinet och buljongen. Under tiden köttet puttrar gör man balsamicoskyn. Rosta pinjenötterna i en torr panna tills de börjar få lite färg, strö över det bruna sockret och rör om så att sockret karamellisserar lite lätt. Häll på russinen med vätskan, rör ner kakao och syltat apelsinskal, rör om och häll på balsamicovinägern. Låt det puttra några minuter och smaka av med en gnutta riven muskotnöt.

Häll detta över köttet, rör om och låt det puttra några minuter. Smaka av med ev. mer salt och peppar. Vill man ha en simmig sås, så kan man reda av grytan med lite utrört maizenamjöl. Strö över lite hackad persilja.

Här passar det med pressad potatis, potatispuré, pasta eller polenta till.

Tycker man inte om russin, så kan man använda tärnade katrinplommon eller torkade aprikoser. Syltat apelsinskal kan ersättas med skal från ½ apelsin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".