Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Königsberger Klopse

Publicerat onsdag 9 mars 2005 kl 16.25

I Meny vecka 10 2005

600 g mager kalvfärs
1 franskbulle
1 dl mjölk
2 sardeller, finhackade
1 gul lök
1 ägg + 1 äggula
salt och nymalen vitpeppar
1 knivsudd muskotblomma, el. riven muskotnöt
lite rivet citronskal

Fond:
1½ liter kalvbuljong
2½ dl vittvin
1 gul lök, hackad
2 kryddnejlikor
1 lagerblad

Kaprissås:
50 g smör
1 msk vetemjöl
2½ dl grädde
2½ dl pocheringsfond
2-3 msk kapris
1 msk citronsaft
persilja, hackad

Skär franskbullen i tärningar och blötlägg den i lite mjölk. Skala och finhacka löken, fräs den i lite smör, tills den blir glasig, tag upp och låt svalna. Krama ur franskbullen och lägg ner den i en matberedare. Tillsätt den avsvalnade löken, de finhackade sardellerna, ägget samt gulan, salt, peppar, muskotblomma och citronskal. Kör igång matberedaren och kör i några korta intervaller, färsen får inte bli seg, den ska bara blanda sig. Gör ett litet smakprov i mikrovågsugnen och kolla om sältan räcker. Tag upp färsen och forma små frikadeller (Klopse) av den. Fonden:

Blanda ihop alla ingredienser till fonden i en gryta och låt den koka i ca 5 minuter. Lägg ner kalvfrikadellerna i den sjudande fonden, sänk värmen och låt dem sjuda i ca 10 minuter (de får inte koka). Tag upp frikadellerna, håll dem varma och gör såsen.

Såsen:

Smält smöret i en kastrull och fräs vetemjölet, det får inte bli någon färg! Häll på kokfonden och grädden och vispa hela tiden med en ballongvisp. Koka upp och låt det småkoka i ca 10 minuter. Hacka kaprisen och rör ner i såsen tillsammans med lite citronsaft. Smaka av med en nypa socker och ev. mera salt. Vill man ha en lite tjockare och fluffigare sås, så kan man röra ut 2 äggulor med lite av såsen och slutligen röra ner det i såsen, värma upp till kokpunkten och dra av genast. Såsen får inte koka, bara sjuda! Lägg ner frikadellerna och låt dem bli varma. Servera överstrött med hackad persilja och kokt potatis.

Pröva en gång att göra anrättningen på lammkött, tillsätt då lite vitlök och finhackade örter som rosmarin och timjan i färsen, det blir mycket gott!!!!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".