Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Bakad kummel med grönärtspuré och brynt smör

Publicerat onsdag 3 december 2014 kl 13.20
Bakad kummel Foto: Tomas Tengby / SR
Bakad kummel Foto: Tomas Tengby / SR

800 g kummel
salt peppar
200 g gröna ärtor
3 msk grädde
½ msk fond på flaska
150 g smör
Potatis


Sätt på kastrullen med potatis på plattan.
Sätt ugnen på 120 grader. Lägg kummeln i en smord form, salta och peppra. Sätt in den i ugnen. Häll ärtorna i en kastrull och häll på grädden och fonden. Värm på svag värme.

Om ärtorna kokar förlorar de sin fina färg. När allt har blivit varmt och precis börjat sjuda tar man av kastrullen från plattan och mixar med mixerstav. Smaka sedan av och salta och peppra efter behov. Lägg smöret i en kastrull och låt det smälta långsamt på plattan. När allt har smält så vrider man uppgraderna på spisen och väntar tills det har brynts och fått en fin gyllenbrun färg.

När man har fått den önskade färgen på smöret kan man antingen välja att hälla av det klara brynta smöret och låta det som blir kvar på botten stanna kvar i kastrullen. Men man kan också servera det som det är. Ta sedan och häll av potatisen, ta ut fisken ur ugnen och vill man kan man ta och lägga upp en trevligtallrik till var och en med lite ljummen grönärtpuré i botten och en god bit fisk på, och allt toppat med det brynta smöret eller så låter man var och en göra sin egen tallrik efter tycke och smak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".