Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Fräsch räksallad med fänkål och citron

Publicerat onsdag 3 december 2014 kl 13.30

400 g färska räkor, oskalad vikt

½ fänkål

1 citron

50 g sockerärtor

½ ask cocktailtomater

1 rödlök

2 msk olivolja

dill

Skala räkorna. Dela fänkålen på längden och skiva den tunt. Lägg den sedan i en bunke, strö över lite salt och riv skalet på citronen och pressa över saften. Blanda sedan runt fänkålen, citronen och saltet ordentligt.

Dela tomaterna antingen på hälften eller i fyra dela beroende på hur stora de är. Skär små stavar av sockerärtor och skär små båtar av rödlöken.

Blanda ner tomater, sockerärtor, olivolja och rödlök i bunken med fänkål. Fram till detta moment kan man förbereda i god tid innan gästerna kommer så man slipper spendera allt för mycket tid i köket när gästerna väl anlänt.

Hacka sedan rikligt med dill, blanda ner den och räkorna med det andra. Smaka av så att det är rätt balans och krydda med lite svartpeppar och eventuellt lite mer salt beroende på räkornas salthalt.

Lägg sedan salladen på en liten assiett eller i en skål. Vill man kan man lägga lite salladsblad efter säsong i botten. Servera en god skiva bröd till som man kan doppa i den goda dressingen med olivolja och citron.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".