Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Sate lilit Bali

Publicerat torsdag 18 december 2014 kl 12.29
Sate lilit Bali Foto: Tomas Tengby / SR
Sate lilit Bali Foto: Tomas Tengby / SR

12-15 spett

chili utan kärnor (efter smak)

6 schalottenlökar

3 vitlöksklyftor

1-2cm ingefära

3 cm färsk gurkmeja (eller cirka 1 tsk pulver)

4 kemiri/candlenut (eller ca 2 msk mandlar)

2 tsk räkpasta

1 lagerblad 

2 limeblad

ca 1 dl matolja

Gör så här: Rosta i en panna utan olja: gurkmeja, kemiri eller mandel, samt räkpasta för att få fram smaken. Mixa all ingredienserna – förutom lagerbladet – i en matberedare. Stek sedan kryddorna på låg värme tills det doftar gott. Låt kryddorna svalna.

Under tiden gör du färsen så här: 400-500 g kyckling eller fisk/skaldjur, eller varför inte en blandning av båda. 1-2 dl kokosflingor 3 msk palmsocker eller vanligt socker 1 tsk tamarindpasta salt och vitpeppar efter smak Gör så här: Mixa ingredienserna i en matberedare till en slät konsistens. Blanda kryddblandningen. Skär bort änden på citrongräspinnarna (eller använd vanliga grillspett av trä).

Färsen skall lindas på bara halva delen av pinnen. Cirka 1 cm tjockt brukar vara lagom. Grilla sedan spetten på låg värme (funkar hyfsad med grillpanna). Att ätas med: Jasminris, Sambal Matah, Grönsaker. Eller varför inte servera spetten som tilltugg?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".