Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Hemmagjorda Dumleklubbor

Publicerat torsdag 8 januari 2015 kl 09.00
Hemmagjorda Dumleklubbor. Foto: Anna Olofsson/Sveriges Radio
Hemmagjorda Dumleklubbor. Foto: Anna Olofsson/Sveriges Radio

Till 15-20 klubbor:

1,5 dl vispgrädde

1,5 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1,5 dl ljus sirap

50 gram smör

ca 100 gram smält mjölkchoklad eller choklad av eget val

ca 20 blompinnar, ca 10 cm långa

Satsa på en bra socker- eller koktermometer, då får kolan rätt konsistens. Vill du smaksätta kolan så kan du använda t ex saffran, kanel, lakritspulver. Du kan också piffa till klubborna lite extra genom att pynta dem med strössel, krossad polkagris eller något annat gott. Detta gör du i så fall innan chokladen har stelnat.

Koka upp grädde, socker, vaniljsocker och sirap i en kastrull. Sänk värmen och låt sjuda till 125 grader. Mät noga.

När smeten är 125 grader tar du av kastrullen från plattan och rör ner smöret tills det är helt smält och har blandats med kolan. 

Häll smeten i små silikonformar, speciella att göra klubbor i, om du har, eller häll ut smeten i en bakplåtspappersklädd form ca 20x30 cm. Gör du det sistnämnda, stick ner pinnarna med jämna mellanrum innan kolan stelnat, annars är det svårt att få dem att fästa. Låt stelna i rumstemperatur.

Använder du silikonform är det bara till att trycka ut klubban ur formen, det går lätt och smidigt.

Har du hällt kolan i en form så klipper du eller skär till bitarna såsom du vill ha dem. 

Smält chokladen över knappt sjudande vattenbad. Doppa klubborna i chokladen och låt dem rinna av ordentligt. Lägg dem sedan på bakplåtspapper i kylen för att stelna. Du kan även ställa klubborna med pinnarna neråt i ett glas med socker så står de stadigt.

Förvara klubborna svalt i en burk med tätslutande lock.

Lägg gärna klubborna i en cellofanpåse med ett vackert band runt och ge sedan bort som trevlig present!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".