Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Hemmagjorda mintmarshmallows

Publicerat torsdag 8 januari 2015 kl 09.00
Mintmarshmallows. Foto: Anna Olofsson/Sveriges Radio
Mintmarshmallows. Foto: Anna Olofsson/Sveriges Radio

Till ca 60 bitar:

2 msk gelatinpulver

1 dl vatten

4 dl socker

1 1/2 dl vit sirap

3 msk vatten

några droppar pepparmintsolja

röd karamellfärg

lite neutral olja till formen

florsocker att rulla i

Har du väl provat att göra egna marshmallows är det svårt att köpa fabriksgjorda. Dessa är smaksatta med lite pepparmyntsolja, men prova även andra essenser, t ex tutti-frutti, päron eller hallon.

Krossade polkagrisar, nonstop, nötter eller lakritspulver är också gott att röra ner på slutet. Bäst blir det om du gör dem i en köksassistent. Smeten blir rätt tjock och kompakt och det behövs lite kraft för att den ska kunna vispas på slutet. Så en motor som är stark är att rekommendera.

Gör så här:

Blanda gelatinpulver och 1 dl vatten i en skål, låt stå i 10 min tills pulvret blivit till gelé. 

Blanda socker, sirap och 3 msk vatten i en kastrull. Koka upp och låt koka i 1 1/2 minut. Rör om några gånger.

Häll gelatinet och den heta uppkokade sockervätskan i en stor vispskål. Lättast går det att vispa i en assistent. Vispa på låg fart tills gelatinet löst sig. Vispa sedan på högsta effekt i 10-15 minuter. Tillsätt smaksättningen och färgen sist.

Vill du ha melerad marshmallow så rör du runt färgen för hand.

Pensla en form, ca 30x30 cm, och en slickepott med lite neutral olja. Häll/dra ut smeten i formen med hjälp av slickepotten. Jämna till den så gott det går och täck sedan över formen med plastfilm och låt stå rumsvarmt i minst tre timmar eller helst över natten tills smeten har blivit fast. 

Klipp eller skär marshmallowmassan i små bitar och rulla dem i florsocker. Du kan även stansa ut figurer med lite vassare stansar.

Förvara godiset i väl förslutna plastpåsar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".