Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Recept: Ugnsbakad aubergine med granatäpple

Publicerat torsdag 8 januari 2015 kl 09.00
Ugnsbakad aubergine med granatäpple. Foto: Anna Olofsson/Sveriges Radio
Ugnsbakad aubergine med granatäpple. Foto: Anna Olofsson/Sveriges Radio

Till 4-6 personer som tillbehör eller till 2-3 som vegetarisk rätt.

2 medelstora aubergine

olivolja

salt, peppar

Till topping:

1 granatäpple

3 dl turkisk yoghurt

1 solovitlök eller 2 vitlöksklyftor

1 msk za’tar (kryddblandning)

salt, peppar

färsk timjan

Till servering:

Hemmagjord korv, t ex isterband eller kryddstarkare chorizo

Passar som helt vegetarisk rätt eller som tillbehör till kött eller fisk. Za’atar från Mellanöstern är en kryddblandning som blir allt mer populär. Den kan vara knepig att hitta färdigblandad än så länge, dock har kryddbodar på nätet ett brett urval.

Jag brukar annars göra egen av ungefär lika delar sesamfrö, oregano, mejram, timjan, havssalt och sumak, som är en hög buske med finflikiga blad. Dessa torkas och mals till ett pulver som smakar syrligt och fruktigt.

Hittar du inte sumak, testa att använda mald spiskummin. Det blir en lite annan smak, men den passar utmärkt här. 

Gör så här:

Värm ugnen till 200°.

Skiva auberginen i sneda centimetertjocka skivor. Lägg dem på hushållspapper och salta lätt. Låt stå i cirka en kvart för att dra ut lite fukt. Torka av ytan. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla skivorna med olivolja. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter, tills skivorna är genombakade och mjuka, men inte har blivit mosiga.

Dela under tiden granatäpplet. Lättast gör du det genom att skära skalet som när du ska klyfta en apelsin. Bryt sedan ut bitar och rensa bort vita hinnor från kärnorna. Att slå ut kärnorna med en slev, som man kan läsa om, gör köket fint stänkmålat och kärnorna tappar sin goda saft… Lägg kärnorna åt sidan.

Blanda yoghurten med finhackad eller riven vitlök. Smaka av med kryddorna.

Toppa varje aubergineskiva med en klick yoghurt. Strö över granatäppelkärnor och dekorera med färsk timjan.

Vi serverade hemmagjorda isterband till, men rätten förgyller de flesta sällskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".