Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Klassisk fransk omelett så som Tove Nilsson vill ha den

Publicerat torsdag 12 februari 2015 kl 09.24
Ägg. Foto: Alexandra Edman/P4 Sörmland.
Ägg. Foto: Alexandra Edman/P4 Sörmland.

1 omelett
2 msk smör, gärna klarat
3 normalstora ägg
1 msk finhackade färska örter, t ex körvel, persilja eller gräslök
flingsalt

Vispa ihop äggen tills det inte finns några klumpar kvar i smeten.
Tillsätt örterna.
Värm pannan till medelvärme och smält 1 tsk smör utan att det bryns.
Häll i smeten, skaka hastigt på stekpannan och rör till äggröra med en slickepott.
Vicka på stekpannan så smeten rinner neråt och en tunn hinna lägger sig över den övre delen av stekpannan. Vill man ha en fyllning (ost, skinka, svamp, lax, räkor) är det nu den läggs på. Överdosera inte. Lägg på lite lagom fyllning så är det lättare att forma en snygg omelett.
Vik den tunna delen över den nedre.
Slå till handtaget på pannan med handen så att omeletten hoppar upp över kanten.
Vik kanten över resten av omeletten och forma till en avlång rund omelett.
Ta ett stadigt tag om handtaget på stekpannan och vänd över omeletten på en tallrik.
Klart!
När man skär i omeletten ska det rinna ut krämig äggröra. Strö över lite örter vid servering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".