Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Sveriges bästa kålrötter! Hela listan!

Publicerat tisdag 17 november 2015 kl 11.38
1. Vintjärn. Foto: Bianca Brandon Cox.
1 av 8
1. Vintjärn. Foto: Bianca Brandon Cox.
2. Gul svensk. Foto: Bianca Brandon Cox.
2 av 8
2. Gul svensk. Foto: Bianca Brandon Cox.
3. Östnor. Foto: Bianca Brandon Cox.
3 av 8
3. Östnor. Foto: Bianca Brandon Cox.
4. Stenhaug. Foto: Bianca Brandon Cox.
4 av 8
4. Stenhaug. Foto: Bianca Brandon Cox.
5. Klint Karin. Foto: Bianca Brandon Cox.
5 av 8
5. Klint Karin. Foto: Bianca Brandon Cox.
6. Weibull foder. Foto: Bianca Brandon Cox.
6 av 8
6. Weibull foder. Foto: Bianca Brandon Cox.
Hans Naess, akakdemiens preses och kocken Paul Svensson. Foto: Bianca Brandon Cox.
7 av 8
Hans Naess, akakdemiens preses och kocken Paul Svensson. Foto: Bianca Brandon Cox.
Kålrotsprovning. Foto: Foto: Bianca Brandon Cox.
8 av 8
Kålrotsprovning. Foto: Foto: Bianca Brandon Cox.

Det här är de 6 bästa svenska kålrötterna från Kålrotsakademiens möte tidigare i höstas på Grand Hotel i Stockholm. 29 olika sorter testades.

1. Vintjärn (uttalas vin-tjärn)
Vitt kött.
Hård, saftig, len.
Äpple, rädisa, rättika.
Perfekt rå. Till asiatiska rätter såväl som till råkostbuffé. Ersätter Daikon.
Ungarna skulle älska den som ersättning för äpple....

2. Gul Svensk
Ljus gul.
Hård, fibrig, seg, mild, söt, krispig som morot, ”klassisk”.
Rå potatis, krasse, bondböna, sockerärt, pepprig.
Rotmos.

3. Östnor
Orange, marmor, aprikosgul, vacker.
Krispig, besk, lätt syrlig, låg sötma, ettrig, lång eftersmak, blommig, parfymerad, pepprig, potatis, pepparrot.
Juice. Crudité. Härlig. Mångfacetterad.

4. Stenhaug
Gröngul. Vacker marmorering, ”ananas”.
Mild, mjölig, krispig, kort, lätt, ”tydlig” smak, skarp.
Poppel, senap, pepparrotstoner, ”bra” kålsmak, mild rädisa, senapskål.
Vacker och god rå. Grym!

5. Klint Karin
Gröngul.
Torr, lätt söt, stärkelse, mild, lång eftersmak.
Hasselnöt, potatis, kålig.
God rå såväl som kokt.

6. Weibulls Foder
Gul.
Fruktig, söt, krispig, grov/fibrig, frisk, sträv. Tråkig, lite träig, grynig.
Ettrig kål.
Känns som den har hög potential som tillagad.
God i bröd!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".