Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Pralinépralin

Publicerat onsdag 16 december 2015 kl 11.00
Praliné, karamelliserade mandlar. Foto: Nina Frogneborn.
1 av 2
Praliné, karamelliserade mandlar. Foto: Nina Frogneborn.
Chokladmaskinen. Foto: Nina Frogneborn.
2 av 2
Chokladmaskinen. Foto: Nina Frogneborn.

300 g skalad mandel eller hasselnöt, eller en blandning. Går att ersätta med t.ex solrosfrö eller pumpakärnor

300 g socker

275 g mjölkchoklad

Rosta mandlar i ugnen vid 190 grader tills de fått en fin brun färg.

Smält socker i kastrull på hög värme tills det är mörkbrunt.

Rör ner den rostade mandeln i sockret.

Häll ut på bakplåtspapper och låt svalna ett par timmar.

Kör detta med kniven i hushållsmixern tills det är krämigt och ganska löst.

Temperera mjölkchoklad. Värm till 40 grader och kyl sedan till 24 grader (Se Temperera choklad).

Blanda den krämiga mandeln med mjölkchokladen.

Häll upp i en ram eller form (anpassa formen eller formarna så att du får en lämplig höjd på det som ska bli praliner.)

Dagen efter kan du skära i önskad form och doppa i tempererad mörk choklad eller mjölkchoklad.

Förvara svalt, men inte i kylskåp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".