Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Jennys recept på maränger på kikärtsspad

Publicerat söndag 3 januari 2016 kl 13.58
Maränger gjorda på spad från kikärtor. Foto: Tomas Tengby.
1 av 2
Maränger gjorda på spad från kikärtor. Foto: Tomas Tengby.
Jenny Damberg med maränger och groddade gula ärtor. Foto: Tomas Tengby.
2 av 2
Jenny Damberg med maränger och groddade gula ärtor. Foto: Tomas Tengby.

30 små maränger eller 2 tårtbottnar

Spadet av 1 burk förkokta kikärtor, à 400 g
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk citronsaft

Det här låter inte klokt. Men det gör det ju bara ännu roligare att det funkar så bra. Spadet i en burk förkokta kikärtor, det som man i nio fall av tio bara häller ut, blir ihop med lite socker till helt perfekta, äggfria maränger. Det är till och med enklare att vispa än äggvita. Receptet tillskrivs den amerikanske veganbloggaren Goose Wohlt, som även använder kikärtsspad som äggersättning i bland annat våfflor.

Sätt ugnen på 100 grader. Vispa spadet till ett hårt fluff. Blanda socker och vaniljsocker och häll ner långsamt, under fortsatt vispning. Pressa i citronsaften. Smeten går givetvis även att smaksätta med exempelvis choklad, lakritspulver, torkade bär eller annat efter tycke och smak. Vispa tills att bunken går att vända upp och ner. Bred eller klicka ut maränger, strö på eventuell dekoration och grädda 60 minuter. Låt därefter marängerna stå kvar i ugnen på eftervärme 30–60 minuter, tills de torkat till önskad grad. Tänk på att tiden kan variera en hel del från ugn till ugn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".