Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Jennys recept på oslagbar hummus

Publicerat söndag 3 januari 2016 kl 14.01

Drygt 1 liter färdig hummus

9 dl kokta kikärtor (motsvarar 3 dl torkade eller 2 burkar färdigkokta à 400 g)
kokvatten/burklag
1 1/2 dl tahini
2 citroner, saften
3 vitlöksklyftor
1 1/2 tsk mald spiskummin
1 knapp tsk salt
god olivolja
hackad bladpersilja

Det är värt att blötlägga och koka kikärtor för hummus. De få komponenterna gör att skillnaden mot burkvarianter märks tydligt – det blir helt enkelt så mycket godare. Testa åtminstone en gång!

Blötlägg kikärtorna över natten eller dagen, minst 6 timmar, i 2–3 liter vatten. Byt vatten, koka upp och låt småputtra tills kikärtorna enkelt kan mosas med gaffel. Det tar cirka 90 minuter.  Häll av kokvattnet, men spara 5 dl att späda hummusen med. Använder du burkkikärtor sparar du spadet istället.
Blanda tahini, kikärtor, citronsaft, mosad vitlök, spiskummin och salt. Mixa och späd sedan med kokvatten eller spad i omgångar. Börja med ett par deciliter, men ta sedan mindre och mindre till önskad konsistens. Hummusen sätter sig allteftersom. Det man vill åt i det här läget är en rätt slirig konsistens – mer lik filmjölk är turkisk yoghurt. Vid servering, ringla över lite olja och strö över persilja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".