Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Ninas kombucha

Publicerat tisdag 5 april 2016 kl 15.38
Kombucha på flaskor.
1 av 7
Kombucha på flaskor. Foto: Tomas Tengby
Kombucha på jäsning.
2 av 7
Kombucha på jäsning. Foto: Tomas Tengby
Nina med kombuchasvamp.
3 av 7
Nina med kombuchasvamp. Foto: Tomas Tengby
Nina med kombuchasvamp.
4 av 7
Nina med kombuchasvamp. Foto: Tomas Tengby
Kombuchasvamp som skitar sig.
5 av 7
Kombuchasvamp som skitar sig. Foto: Tomas Tengby
Pia Vingros och Nina slabbar i köket.
6 av 7
Pia Vingros och Nina slabbar i köket. Foto: Tomas Tengby
Pia och Nina med drycken.
7 av 7
Pia och Nina med drycken. Foto: Tomas Tengby

En glasburk som rymmer 3,5 l vätska (en som är gjord för att ha mat och vätska i).

1,5+1,5 l vatten
2 msk svart eller grönt te (vanlig earl grey är gott)
2,5 dl strösocker
3 dl kombuckavätska
1 kombuchasvamp

Gör så här:
Koka upp 1,5 liter vatten. Lägg i 2 msk te samt allt socker. Rör om så att det löser sig. Låt dra i 30 minuter. Sila ner vätskan i en burk som rymmer drygt 3 liter vätska. Häll på 1,5 liter kallt vatten. Låt svalna. Känn efter så att vätskan är rumsvarm (är den för varm dör svampen). Tillsätt 3 dl av kombuchavätskan och rör om. Lägg i svampen, den glansigaste ytan ska vara uppåt. Den kan antingen lägga sig på ytan eller ligga lite på sniskan i själva vätskan. Sätt på en liten väv eller hushållspapper med ett gummiband.

Låt stå i rumstemperatur 1-2 veckor. Svampen kommer att syra drycken och göra den lite bubblig. Ju längre den står desto syrligare blir drycken, den påminner om äppelcidervinäger. Smaka och känn efter.

När du är nöjd med dryckens smak – spara 3 dl vätska. Häll resten på flaskor (häll genom en sil så att du får bort lite substans). Skruva på lock och låt flaskorna stå i rumstemperatur i ett par dagar (då kolsyras drycken). Ställ sen in i kyl så avstannar jäsningen.

Brygg nytt te som ovan, och tillsätt den sparade kombuchavätskan- och svampen.

OBS: Drycken kommer alltid att vara lite grumlig och det växer lätt till en ny svampklump i flaskorna. Detta är inte farligt, men jag brukar hälla upp drycken i glasen via en sil, så att jag får bort ev. slemmiga svampbäbisar.

Varje gång du brygger en ny sats växer det till ett lager på svampen – den blir tjockare. Du kan försiktigt ta av ett lager så har du en ny svamp!

Svampen kan få lite mörka fläckar på sig, den kan vara genomskinlig eller lite vitaktig. Lukta på den, den ska lukta lite syrligt och fräscht. Jag tror att du ser om det skulle börja växa till mögel på den, men den syrliga vätska förhindrar det.

recept hämtat från Tove Nilssons bok "Soda, lemonad och snacks”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".