Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Karins syrade morötter

Publicerat tisdag 5 april 2016 kl 15.48
Börja med att köpa goda morötter.
Börja med att köpa goda morötter. Foto: Tomas Tengby

1 konservburk i glas som rymmer 2 l
1 l vatten
30 g (4 tsk) salt, jodfritt
1 kg morötter

Syrade morotsslantar med lite olja på är mycket gott som sallad.

1. Koka upp vattnet och häll i saltet. Låt saltlaken svalna.

2. Ansa och skala morötterna. Skär dem i tunna slantar eller i grova strimlor och lägg dem i burken. Häll över laken. Se till att laken täcker.

3. Tryck ner morötterna under laken, exempelvis med en vattenfylld och väl försluten plastpåse, och stäng locket.

4. Låt stå i rumstemperatur i 2 veckor. Förvara därefter i kylskåpstemperatur.

recept hämtat ur Karin Bojs bok Syra själv - konsten att förädla grönsaker med hälsosamma bakterier

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".