Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Mattias maskrosmarmelad

Publicerat måndag 2 maj 2016 kl 13.50
Späd maskrosblomma.
Späd maskrosblomma. Foto: Nina Frogneborn

5 dl kronblad från maskrosen

1 citron

1 vaniljstång

4 dl vatten

3 dl syltsocker

Ger 4 dl marmelad

Det här blir en vårig, härligt gul marmelad som du kan äta till ost.

Gör så här:

1 Plocka maskrosorna och rensa dem. Du ska bara använda kronbladen (de gula stråna). Lägg dem i en bunke som tål värme.

2 Snitta vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg i bunken.

3 Skölj citronen, riv av skalet (spara till senare), skiva citronen. Lägg skivorna med maskrosorna och vaniljstången.

4 Koka upp vattnet och häll över maskrosor, citronskivor och vanilj. Låt dra tills vattnet svalnat helt, cirka 40 minuter.

5 Sila ner maskrosvattnet i en kastrull och tillsätt syltsocker och citronskal. Låt sjuda i cirka 20 minuter, skumma av och häll på rena burkar. Förvara svalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".