Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Ninas vilda salladsmix

Publicerat måndag 2 maj 2016 kl 13.52
Kärleksörten har köttiga och nötiga blad. Den växer gärna på klipphällar och i rabatter. Får rosa blommor på sommaren.
1 av 4
Kärleksörten har köttiga och nötiga blad. Den växer gärna på klipphällar och i rabatter. Får rosa blommor på sommaren. Foto: Nina Frogneborn
En, inte alltför ovanlig, skog av kirskål.
2 av 4
En, inte alltför ovanlig, skog av kirskål. Foto: Nina Frogneborn
Nej, det är inte vitsippor utan harsyra.
3 av 4
Nej, det är inte vitsippor utan harsyra. Foto: Nina Frogneborn
Menys Nina Frogneborn.
4 av 4
Menys Nina Frogneborn. Foto: Tomas Tengby

Ljusgröna lindlöv

Kärleksört

Kirskål

Våtarv

Nypon- eller vresrosblommor

Harsyra

Din favoritdressing

Gör så här:

Plocka alltid de spädaste blad du kan hitta. Lägg bladen i en skål med vatten och låt stå i en kvart. Då sjunker smuts och grus till botten i skålen. Plocka upp bladen och skölj av dem en extra gång. Detta är det bästa sättet att rengöra bladen på.

Plocka bladen från alla skaft och blommor så att de ligger i salladsbunken ett och ett. Dela på riktigt stora blad. På så vis fördelar du smakerna väl och du riskerar inte att få en överdos av till exempel kirskål eller ros i munnen. Blanda ihop med en god dressing och ät som vanligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".