Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Sockerlag blir sorbet

Publicerat tisdag 10 maj 2016 kl 13.42
Mixas papaya på burk.
1 av 5
Mixas papaya på burk. Foto: Tomas Tengby
Nicklas räknar ut receptet.
2 av 5
Nicklas räknar ut receptet. Foto: Tomas Tengby
Färdig sorbet kommer ut ur maskinen efter några minuter.
3 av 5
Färdig sorbet kommer ut ur maskinen efter några minuter. Foto: Tomas Tengby
Papayasorbet.
4 av 5
Papayasorbet. Foto: Tomas Tengby
En perfekt papayasorbet hur lätt som helst.
5 av 5
En perfekt papayasorbet hur lätt som helst. Foto: Tomas Tengby

Så här skriver Nicklas Ericsson om sorbet. Och ger världens enklaste grundrecept också!

Sorbet är en misshandlad produkt. Anses som isig och smakar mindre. Och det är sant. Industriell sorbet är en väldigt sorglig sak.
 Men om den är gjord på rätt sätt så är den smakrik och få en krämighet som liknar en glass/gelato som innehåller mjölk och grädde.



Jag framhåller sorbet som ett av de bästa man kan äta när det kommer till smak. En jordgubbsglass kommer inte i närheten av vad en jordgubbssorbet smakar.
 Men det är främst frukt och bär den fungerar bäst till, även om man kan göra sorbet på nästan allt.
 Kaffe/espressosorbet och chokladsorbet (som jag säljer in min butik) är två exempel som inte är frukt eller bär.



Att göra en bra sorbet är enkelt. Det är inte lika mycket som man behöver hålla reda på som med mjölkbaserad glass. Man behöver bara ha koll på sockerhalten. Det lilla fett som finns i frukt behöver man inte förhålla sig till.

Sockerhalten skall vara mellan 27-32%.
 För mycket socker och sorbeten blir för lös.
 För lite socker och sorbeten blir för isig.

Det kan vara lite krångligt att veta hur man vet om ens sorbet är inom ramen.
 Man kan ha instrument som refraktometer eller baumemätare för att mäta sockermängden i en lösning.

Men det finns ett enkelt sätt att klara sig utan dessa om man bara gör lite glass för hemmabruk.

Och det är mixa frukt och eller bär med en 50 % -ig sockerlag.


Detta fungerar för de flesta frukter, då de har en sockerhalt som är runt 10 %.
 Väldigt syrliga citrusfrukter, citron och lime, blir för syrligt. Se det speciella  receptet på det.

50 % -ig sockerlag:
Vatten    500 gr.    
Socker    500 gr.
Totalt:    1000 gr.

Metod:
Värm vatten och socker tills sockret är löst.
 Kyl ner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".