Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Nicklas vaniljgelato

Publicerat tisdag 10 maj 2016 kl 21.21
Glass i disken.
1 av 2
Glass i disken. Foto: Tomas Tengby
Nicklas framför glassmaskinen. Till vänster syns basblandaren.
2 av 2
Nicklas framför glassmaskinen. Till vänster syns basblandaren. Foto: Tomas Tengby

Mjölk, 3%    629 gr.
Grädde, 40%    153 gr.
Mjölkpulver    26 gr.
Socker    144 gr.
Dextros    21 gr.
Glykos    21 gr.
(Guarkärnmjöl    6 gr.)
Vaniljstång    1 st.
Totalt:    1000 gr.

Man behöver: En termometer

Här delar Nicklas Ericsson med sig av sina tankar om gelato. Och bjuder också på ett recept.

Jag delar med mig ett enkelt recept som man kan testa i sin glassmaskin.
 Jag har tidigare testat att köra gelatorecept på en enklare maskin, med ett fryselement i botten och en vinge som sakta rör om smeten (Typ Philips Glassmaskin). Det har inte fungerat för att det är för mycket vatten som skall frysas ner, och elementet tinas innan gelatosmeten fryser. 
Men om man har en glassmaskin med inbyggd kompressor så kan det vara värt att testa. 
Jag själv har tyvärr inte haft möjligheten än.

Det här receptet har en sockerhalt på 18 % och en fetthalt på 8 %
.

Receptet fungerar som ett basrecept som man kan smaka upp på olika sätt.
 Enklast fungerar det med torra malda kryddor, ex. kanel, kardemumma, som man kan låta dra i ett dygn i basen

.

Mjölkpulver hittar man på bagerihyllan i matvarubutiken. 
För att hitta dextros är det Dextropur man skall leta efter. Finns på det flesta bagerihyllor i matvarubutiken.
 Och som tur är behöver man inte längre gå till apoteket för att hitta glykos, utan det finns också i butiken i hyllan där övrigt socker finns.
 Guarkärnmjöl är till för att öka viskositeten i glassmassan. Lite knivigare, men det går att hitta i hälsokostaffärer. Men om inte hittar någon så tycker jag att man kan lämna den utanför.

Metod:


Värm mjölk, grädde och vaniljen (delad, med fröerna urskrapade samt skidan) i en kastrull.


Blanda alla torra ingredienser.


Vid ca 40° C tillsätt torra ingredienserna till mjölk/grädden.


Värm upp till ca 65° C. Rör om ibland och se till att allt har löst sig.


Om det finns klumpar så kan man mixa det med en mixerstav.


Kyl ner till kylskåpskall innan glassmeten skall köras i glassmaskinen.


Glöm inte att ta ur vaniljskidan innan gelatosmeten skall mixas och eller köras.

Kör i glassmaskinen enligt anvisningarna.



Tips:

Genom att byta ut mjölken mot syrade produkter (t. ex. yoghurt eller filmjölk) får du en liten annan smakkaraktär. Tänk på att det fortfarande är 3%-ig fetthalt på produkten som gäller. 
OBS Basen skall då inte värmas upp utan allt skall bara mixas ihop. Värme gör så att det skär sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".