Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Heljegårdens potatissoppa

Publicerat tisdag 24 maj 2016 kl 14.18
Ungefär en fot emellan varje potatis.
Ungefär en fot emellan varje potatis. Foto: Tomas Tengby

till 4 personer:
8 mjöliga potatisar
1 gul lök eller purjolök
2 msk smör
2 dl grädde
6 dl mjölk
salt
svartpeppar
riven muskotnöt

Så här skriver Anna Froster i sin bok Potatis (Hanna är granne och potatismentor):

Hannas barndomshem Heljesgården är delad på tre gårdar med samma namn. En av de andra Heljegårdarna förvaltas av Västergötlands museum, och där lagar de den här potatissoppan på Hornborgadagen i september. Den brukar vara omåttligt populär. Hanna tar sig alltid dit genom hagarna och vill gärna ha minst tre portioner.

Gör så här:
Fräs löken i smör, absolut inte i olja.

Häll på ett par deciliter vatten och lägg i skalad potatis i bitar.

Låt puttra i omkring 10 minuter, tills potatisen har kokat sönder.

Vispa sönder med en vanlig visp, det får gärna vara lite klumpar kvar så att man känner potatisen.

Späd till lämplig konsistens med grädde och mjölk.

Smaka av med salt, svartpeppar och riven muskotnöt. Servera gärna med hackad persilja.

(Ur boken Potatis – om pumatassar, kupning och obändig livsvilja)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".