Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Shiro wat, kikärtsgryta

Publicerat tisdag 18 oktober 2016 kl 12.57
Etiopisk kikärtssås-gryta.
Etiopisk kikärtssås-gryta. Foto: Nina Frogneborn

4 port
 
Du behöver:
3 msk olivolja
1 medelstor rödlök, finhackad
1,5 tsk berberekryddmix eller mitmita
3 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor, rivna
5 cm ingefära, riven
ev 1/2 dl rödvin
1 msk grönsaksfond
1,25 dl kikärtsmjöl
7,5 dl vatten
salt och svartpeppar efter smak

Gör så här:

Stek rödlöken i olivolja tills den mörknar och blivit söt (så länge du orkar vänta).

Tillsätt berbere chilimix, tomatpuré och riven vitlök och ingefära. Tillsätt en skvätt vatten. Låt småkoka en stund och rör om så att det inte bränner.

Tillsätt grönsaksfond, resterande vatten och en skvätt rödvin om du har.

Vispa i kikärtsmjölet och låt allt koka upp. Vispa hela tiden! Låt sjuda i några minuter tills grytan tjocknar. Späd med mer vatten om du vill ha en lösare konsistens.

Servera med injerabröd eller ris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".