Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Marias pizza med lökkräm

Publicerat måndag 21 november 2016 kl 14.05
Pizza med lökpuré, picklade morötter och saltade mandlar.
1 av 3
Pizza med lökpuré, picklade morötter och saltade mandlar. Foto: Maria Hansson Trens
Den färdiga lökpurén.
2 av 3
Den färdiga lökpurén. Foto: Nina Frogneborn
Maria Hansson Trens hatade lök som barn, men älskar det nu!
3 av 3
Maria Hansson Trens hatade lök som barn, men älskar det nu! Foto: Nina Frogneborn

Pizzadeg

15 g färsk jäst
2,1/4 dl fingervarmt vatten
1 msk socker
450 gram ekologiskt vetemjöl (har bättre jäsförmåga än icke-ekologiskt)
3 msk olivolja
1/2 tsk salt

Lökkräm/puré
(lagom till en pizzabotten eller åtta portioner risotto)
4 stora eller 6 mindre gula lökar
30 gram smör
1 dl grädde
salt
ev. vitlök

Picklade morötter
0,5 dl ättika (24%)
1 dl socker
2 dl vatten
3–4 slantade morötter

Pizzadeg
Finns många varianter, jag har hittat ett favoritrecept i kokboken Maten från Italien. Räcker till två pizzabottnar.

Smula jästen i en del av vattnet och tillsätt socker. Låt stå i fem minuter, om inte jästblandningen börjat bubbla lätt har jästen inte kommit igång, kasta bort och börja om. Har jag surdeg hemma ersätter jag en del av jästblandningen med lite surdeg, jästiden får då förlängas något.
Mät upp mjölet och tillsätt salt. Häll i jästblandningen, resten av vattnet och olivoljan. Kör i assistent i tio minuter. Eller arbeta ihop degen för hand tills den är slät och elastisk.
Gnid in degklumpen i olivolja och skär en skåra i. Låt jäsa i degbunken under bakduk i en till en och en halv timme.

Sätt ugnen på högsta värme medan degen jäser och ställ in en plåt eller baksten så att denna blir varm.

Lökkräm/puré
Skala och skär löken i mindre klyftor, skär bort stammen så att det är lättare att peta isär löklagren. Fräs löken på låg värme i en tjockbottnad kastrull tills den mjuknat men knappt fått färg (för en mer karamelliserad smak kan man låta löken börja gå mot guldbrunt).
Mixa med grädde och salta.


Köp antingen färdiga rostade saltade mandlar eller rosta egna i salt i en torr panna.

Picklade morötter
Koka upp 1-2-3-lagen och lyft den av plattan när sockret lösts upp. Lägg i morotsslantarna.

Gör pizzan
Kavla ut pizzadegen och bred lökkräm på. Hyvla vällagrad ost över, exempelvis prästost eller västerbottenost och ställ in på den varma plåten i ugnen.
Ta ut pizzan när den fått färg och lägg på morötter, hackade rostade och saltade mandlar samt luftlök, färsk timjan eller färsk oregano.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".