Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Patrik Sewerins ugnsbakade rotselleri med brysselkålssallad

Publicerat tisdag 6 december 2016 kl 13.15
Patrik Sewerin på Gunnebo.
1 av 2
Patrik Sewerin på Gunnebo. Foto: Nina Frogneborn
Julsmaker på Gunnebo slott.
2 av 2
Julsmaker på Gunnebo slott. Foto: Nina Frogneborn

Receptet är beräknat för 8-10 st småportioner

Ugnsbakad rotselleri
1 kg    rotselleri
1 dl    kallpressad rapsolja

 

Brysselkålssallad
300 g    brysselkål  
½ dl    hasselnötter
1 st    äpple, gärna Ingrid Marie
2 msk    kallpressad rapsolja
½ msk    äppelcidervinäger

Ugnsbakad rotselleri

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.

Skala rotsellerin och lägg i ugnsfast form och baka i ugnen i ca 2-3timmar. Det ska bli en kärntemperatur på ca 94 grader.

Vid servering bryt i mindre bitar och strö lite flingsalt på.

Brysselkålssallad

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader och torr-rosta hasselnötterna i ca 15-20 min. Skaka runt med jämna mellanrum så att de blir jämnt rostade.

Skala bort det yttersta, fula på brysselkålen. Skär sedan bort stjälkstocken genom att sticka in en liten skalkniv och skär runt stocken. Plocka nu bort det yttersta bladen så hela som möjligt och lägg dom i en skål. Resterande av brysselkålen strimlas så fint som möjligt.

Blanda en vinägrett på äppelcider och kallpressad rapsolja.

Finstrimla äpplet och blanda det med den finstrimlade brysselkålen och vänd runt med vinägretten och avsluta med att vända runt dom hela brysselkålsbladen.

Skala hasselnötterna genom att gnugga dom i en ren handduk. Grovhacka nötterna.

Vid servering bryt isär rotsellerin i mindre bitar och vänd runt med hasselnötterna och salt.  Lägg på ett fat och lägg brysselkål och äppelsalladen över.

Patrik Sewerin, Gunnebo slott

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".