Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Tysk senap med päron från 1553

Publicerat tisdag 20 december 2016 kl 12.54

2 dl gult senapsfrö
1 inlagd päronhalva
c:a 1 dl vitt vin (gärna riesling)

Senapsrecept från Hanna Tunberg:

1553 Tyskland, Sabina Welserin:

Tag senapspulver, rör i gott vin och konserverade päron och lägg därtill socker, så mycket du känner är gott, och gör det så tjockt som du vill ha det, då är det god senap [till lutfisk].
(Fri översättning.)

- Mortla senapsfrön till önskad grovlek.


- Mosa eller mixa päronet.

- Tillsätt päron och vin och rör ihop.

- Smaka av med socker eller päronspad.

- Senapen sväller över tid så du kan behöva späda med mer vin eller vatten efter ett dygn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".