Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Mjölksyrad gurka

Publicerat måndag 20 mars kl 23.03

1 kg västeråsgurka
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk gult senapsfrö
2 dillkronor
1 liter vatten
2 msk jodfritt finkornigt salt

1 stor (3 liter) glasburk med gummipackning och bygellås, eller två mindre (1 1/2 liter)

Gör så här:
Lägg gurkorna i vatten. Skrubba en i taget och skölj av och lägg åt sidan. Skrubba dem noga så att ingen jord kommer med.
Stick gurkorna på ett par ställen med en provnål. Det är för att de inte ska svälla upp.
Skiva gul lök och vitlök.
Sköljs dillkronorna.
Varva gurkor, lök, vitlök, dill och senap i burken.
Lös upp saltet i vattnet och häll över.
Öppna en 2-liters plastpåse, stoppa ner handen i den och lägg påsen över saltvattnet i burken. Fyll försiktigt påsen med vatten så att den trycks ut mot insidan av glasburken. Knyt en knut på påsen med så lite luft som möjligt i den, dvs du har nu en plastpåse fylld med vatten som fyller ut nästan hela utrymmet i toppen på gurkburken. Men du ska kunna stänga burklocket utan att påsen sticker utanför.
Låt burken stå i rumstemperatur (18-22 grader) i två veckor.
Låt sedan gurkorna stå ytterligare två veckor i kylskåpet för att bli färdigmogna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".