Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Kockfritids risotto

Publicerat måndag 24 april kl 14.13
En risotto börjar bli klar.
En risotto börjar bli klar. Foto: Nina Frogneborn

Cirka 3 l grönsaksbuljong

1 msk olivolja och 1 msk smör

500 g svartrötter/rotselleri/svamp eller fänkål

2-3 charlottenlökar

1 selleristjälk

1 pkt arborioris

1 dl vitt matlagningsvin

2-3 mks smör

150 g riven parmesanost

rivet skal och saft från 1 citron/apelsin

örter

Gör så här:

Skala och finhacka löken. Skär selleristjälkarna tunt. Skala och grovhacka dina grönsaker. Riv parmesanost.

Koka upp vatten med buljong eller fond, håll varmt.

Lägg smör och olja i en rymlig kastrull, tillsätt lök som du steker mjuk. Tillsätt selleri och grönsaker. Stek i 5 minuter.

Tillsätt riset och rör om ordentligt så att alla riskornen blir blanka. Fräs i 2-3 minuter. Häll på vinet och låt det koka under omrörning.

Häll på den varma buljongen lite i taget med en soppslev. Låt buljongen nästan koka in innan du häller på nästa slev. Rör hela tiden!

Smaka av riset efter 15 minuter. Kornen ska vara mjuka men ändå ha lite tuggmotstånd.

Tillsätt rivet skal och pressad saft av citron, samt finhackade örter mot slutet och rör om ordentligt. Smaka av med salt och svartpeppar. Rör i lite smör och avsluta med parmesanosten. Rör om och servera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".