Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Arancini - friterade risbollar

Publicerat måndag 24 april kl 14.16
Arancini innan de har friterats.
Arancini innan de har friterats. Foto: Nina Frogneborn

kall risotto
ägg till risotton
mozzarella och kokt skinka eller kall köttfärssås
vetemjöl
ägg till panering
ströbröd eller panko (japanskt ströbröd)
olja att steka/fritera i

Arancini betyder apelsiner på italienska. De ser lite ut som apelsiner. De är ett populärt mellanmål på Sicilien. Fyllda med mozzarella kallas de Supplì al telefono

Utgå från kall risotto som blivit över från en tidigare middag. Den ska vara fast och bör blandas med ägg som binder ihop den mer.

Forma en boll av en mindre näve risotto.

Tryck in en tärning av mozzarellan i mitten och lite hackad kokt skinka och se till att täcka hålet med risotto.

Eller gör en urgröpning i bollen och fyll med lite köttfärssås och täck sedan med risotto.

Rulla bollarna i mjöl. Doppa sedan i uppvispat ägg och rulla i ströbröd så att hela bollen täcks.

Låt paneringen torka.

Hetta upp rikligt med olja i en kastrull - till medelvärme - och stek eller fritera bollarna till fin färg.

Ät!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".